Mijn-Almelo
Wandelingen Startpagina

Hej gaank in de bokse of hej zwil ant gat ?

Ik wandel geregeld in gedachten door Almelo, zoals ik het mij herinner uit de jaren 50 en 60. En zoals ik het ken van mijn verzameling ansichtkaarten van Almelo. Automatisch dringt zich dan af en toe de vraag op: Zou het er nog zo uit zien. Of, hoe zou het er nu uit zien.

Dat werd de aanleiding voor dit onderdeel van mijn website. Ik ben gaan kijken en de verschilen gaan vastleggen. Dat betekende dagenlang lopen, alles bekijken, overal foto's maken en graven in het geheugen. Soms waren plekken heel herkenbaar, soms was het ronduit moeilijk om de plaats van het oude terug te vinden. Wat gesloopt is, is voorgoed verdwenen. In de drang van ontwikkelaars om het broodnodige brood in Almelo te verdienen door middel van sloop en herbouw en in de drang van het gemeentebestuur om mee te gaan met de vaart der volkeren om Almelo 'groot' te maken, had ( en heeft ? ) men daar geen boodschap aan. Maar wie gericht kijkt, ontdekt ook dat er, ( waarschijnlijk grotendeels door particuier initiatief ), veel bewaard gebleven is. Vooral boven de zichtlijn van 3 meter hoogte, zoals te zien is op onderstaande foto van een gevel in de Grotestraat.

Of door middel van een enkel historisch accent in een totaal nieuw gebouwde omgeving.Zoals bijvoorbeeld hieronder te zien is.

In de vorm van wandelingen door Almelo, de één wat korter dan de ander, probeer ik die mix van oud en nieuw weer te geven. Iedere wandeling heb ik op een kaartje uitgezet en er de beschreven punten op gemarkeerd. Het geheel wordt geïllustreerd met foto's van oude ansichtkaarten en foto's van nu, anno 2016.

Iedere wandeling is naar believen geheel of gedeeltelijk na te lopen. zowel met behulp van deze site als offline via een pdf Elke pdf kan ook geprint worden en is dus ook op papier beschikbaar. De knop Downloads verschijnt boven in het menu zodra u het onderdeel wandelingen bekijkt.

Veel plezier met het bekijken en/of lopen van een wandeling.

P.s.: Het maken van de wandelingen vergt tijd. Op dit moment zijn er twee beschikbaar. De volgenden zijn 'in aanbouw'.